rhodos.reismee.nl

Kalithea Thermen - Kalithea Piges

De laatste dag in Rhodos alweer voordat we morgen terugreizen naar Nederland. Het weer is omgeslagen en het is er licht bewolkt met een graad of 20. De warme hitte is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een koeler weertype. Ik had het al gezien omdat de zee steeds heiiger werd en de zwaluwen vreemd laag vlogen de afgelopen dagen. Het leek er al op dat het weer om zou slaan en ook hier geldt dus dat als de zwaluwen laag over scheren dan wordt het koeler.

We besluiten nog eenmaal eens flink gebruik te maken van onze auto en rijden via Rhodos stad naar de andere kant van het eiland richting Kalithea. Daar zouden bronnen zijn die open zijn voor publiek. De zogenaamde Kalithea Thermen. In de Romeinse tijd was dit een kuuroord en voor 2003 helemaal vervallen. Inmiddels is men 10 jaar later al aardig opgeschoten met de restauratie ervan.

Er liggen weer prachtige kiezelvloeren met mozaieken in zwarte en witte ronde kiezels. Dit zie je op het eiland van Rhodos vaker. Veel symmetrische patronen of zee patronen worden hier uitgebeeld.

Kalithea Thermen wordt weer helemaal in ere hersteld als badhuis en kuuroord en het ziet er ondanks het koele en wat sombere weer toch schitterend uit. Helaas doet de grote fontein bij de ingang het niet maar verder is het bezoek wel de moeite waard.

De vele bogen geven het een Grieks Romeins uiterlijk en hier en daar zijn fonteinen gerestaureerd. In de met zuilen overspannen gang en omloop vind je foto's van voor en na de restauratie. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel werk hier inmiddels is verzet.

Buiten is het wat winderig en we lopen dan ook voorzichtig naar het hoogste punt wat een goed uitzicht over zee en op het thermen complex biedt. Daarna lopen we via een lange pergola terug naar het parkeerterrein. Hier vind je ook de animalshelter.